חגי תשרי הגיעו ועימם החגים מלאי השמחות , ארוחות משפחתיות, טיולים ופעילויות.
הארוחות המשפחתיות מלאות בשמחה ואנו נוהגים לברך שתהיה שנה טובה ומתוקה , שנהיה מלאים במצוות כרימון ועוד .
לעיתים קרובות ארוחות אלו מעלות סימני שאלה להרגלים נכונים שיעזרו לנו להתאמת התזונה לצרכים האישיים שלנו בכדי שנעבור את החג בבריאות ותחושה פיזית טובה.
לכל מטופל יש מחלה שונה , היחודית רק לו והוא נדרש לאמץ הרגלי תזונה ייחודים רק לו ועשויים לסייע לו להתמודד עם המחלה . מומלץ תמיד להיעזר בתזונאית קלינית ולהיוועץ ברופא המטפל על מנת להתאים את התזונה לצרכים האישיים והמשתנים . המאכלים המסורתיים בחגי תשרי משפיעים אף הם באופן שונה על כל אחד .
למה עלינו לשים לב ומה עלינו לעשות??
סימני ראש השנה: מה תאכלו בשולחן החג – המדריך המלא
ראש השנה הוא לא רק חג . הוא גם היום הראשון בשנה שבו נקבע כיצד תראה השנה הקרובה . מסיבה זו נוהגים לשלב בסעודה הראשונה של החג מאכלים מיוחדים שמרמזים את המשאלות שלנו לקראת השנה החדשה מתוך תקווה שהסימליות תהפוך למציאות ונזכה להתגשמות המשאלות.
אז מה הם ""סימני ראש השנה"? אשר אוכלים אותם בסעודה הראשונה של החג לאחר הקידוש :
– ראש של אייל או ראש של דג (שנהיה לראש ולא לזנב) – לפי משרד הבריאות- דגים הינם חלק מתזונה ים תיכונית. הם מקור טוב לחלבון, דלים יחסית בשומן רווי ומכילים אומגה-3 ברמות שונות, בהתאם לתזונתם, מקור גידולם וצורת הדיג שלהם. צריכת דגים תורמת לבריאות מבוגרים וילדים. משרד הבריאות ממליץ לכל האוכלוסייה, כולל ילדים, לצרוך דגים ולגוון את סוגי הדגים בתפריט. ההמלצה היא על צריכה של 2-3 מנות דג בשבוע.
מרבית המחקרים שבוצעו , נעשו על מספר קטן מאוד של חולים ולכן אין מספיק ראיות כדי להמליץ על שימוש בתוספי אומגה 3 בקליניקה. לא נמצא קשר מובהק סטטיסטית בין צריכת דגים לבין הישנות מחלת הIBD
– פרוסת חלה בדבש
הסימן הראשון הוא טבילת פרוסת החלה בדבש במקום במלח. הרעיון מאחורי הסימן הוא שנזכה לשנה טובה ומתוקה.
ישנן עדויות סותרות לגבי השימוש בחיטה. מצד אחד, חלק מהמטופלים מדווחים כי חיטה עלולה להגביר את תסמיני מערכת העיכול. מאידך סובין חיטה נסבל היטב בחלק מחולי IBD. יתר על כן, הוא מגן מפני סרטן המעי הגס, סוג של סרטן, המופיע לעתים קרובות בחולי IBD .
חיטה מלאה היא חלק מהתזונה הים תיכונית אשר מומלצת כיום למחלות מעי דלקתיות. למרות שלחם וחיטה עשויים לעורר דאגה מסוימת, כיום ממליצים על צריכת דגנים מלאים ללא תוספים נוספים כגון משמרים או מתחלבים .
צריכת דבש תורמת השפעות מועילות רבות לחולי CD. דבש הוא הטיפול הנפוץ ביותר ברפואה משלימה ואלטרנטיבית שדווח על ידי חולי IBD .
– תפוח בדבש
– למה דווקא תפוח בדבש? על הדבש ועל העוקץ .
– תפוחים עשירים בפקטין. ידוע כי פקטין, סיב מסיס הנצרך באופן נרחב, מפעיל אפקט מגן בדגמי עכברים של IBD, אך המנגנון הבסיסי נותר חמקמק.
– רימון –
– אכילת הרימון באה לבטא את התקווה שגם אם במשך השנה כשלנו במעשים רעים , אישיותנו תיבחן דווקא לפני הצדדים החיוביים ולא הצדדים השליליים .
במידה ויש מחלה עם היצרויות או ניתוחים קודמים מומלץ להימנע/להפחית בסיבים בלתי מסיסים וממוצרים עם גרגירים או חלקים אחרים שלא מתעכלים היטב, כגון סברס, אפרסמון, רימון,פסיפלורה, פופקורן, גרעינים, תירס, סלרי, אספרגוס, קייל, ארטישוק וכרישה.
** ניתן לשתות מיץ רימון במתינות. כמות גדולה של מיץ עלולה לגרום לאי נוחות ביטנית .
– דלעת/גזר – בחולים עם מחלה פעילה, עם היצרויות לאורך המעי, יש להגביל את כמות הסיבים התזונתיים הבלתי מסיסים מחשש לחסימת מעי. עם זאת, ניתן לצרוך ירקות קלופים, מבושלים, אפויים או מאודים ולעיתים טחונים . קישואים, גזר, דלעת ודלורית בדרך כלל מתקבלים היטב אצל רוב המטופלים.
תזונה ים תיכונית שמומלצת היום למחלות מעי דלקתיות מאופיינת במזון טרי ומקומי, מבושל בבית, המכיל מגוון מקורות צמחיים (ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות), הרבה שמן זית וגם מוצרי חלב, דגים וזרעים למיניהם.
עוד עצות מועילות
1. תכננו את סדר היום שיכלול ארוחת חג כארוחה עיקרית ובשאר היום איכלו ארוחות קטנות וקלות
2. איכלו ארוחה קלה לפני ארוחת שלא תגיעו מורעבים לארוחת החג ותאכלו ללא שליטה.
3. הרגלים נכונים כמו לעיסה טובה של המזון, ישיבה ליד השולחן ואכילה במתינות מאפשרים אכילה מאוזנת ובכמות נכונה.
4. לפני שתעמיסו על הצלחת חשבו ובחרו במזונות האהובים והנכונים ביותר עבורכם
5. הרבו בשתיית מים
6. העדיפו לקינוח לפתן ,תפוח עץ אפוי או עוגה בחושה ביתית על פני עוגות וקינוחים מעובדים ומתועשים
7. מותר להגיד למארחים "לא תודה" לא חייבים לאכול הכל רק כי "לא נעים".
8. הקפידו על שגרת היומיום, פעילות גופנית סדירה ושינה מספקת ואיכותית במהלך כל תקופת החגים.
אושפזין ותזונה ים תיכונית
תזונה ים תיכונית היא לא רק מזון, אלא אורח חיים שכולל חיי קהילה, רוגע ובישול ביתי. במידה ואתם מתארחים ולא נוח לכם או שלא נעים לכם לשוחח על התזונה שלכם תוכלו להביא איתכם סיר מרק וקינוח שאתם אוהבים . אגלה לכם סוד – כולם מדברים על אוכל, דימוי גוף ובריאות. ממליצה לכם לשתף באופן פתוח את המארחים בלי להתבייש. הם יבוא לקראתכם ויעזרו לכם להנות מארוחת החג.
ובמידה ואתם נתקלים בקושי או צורך בתמיכה וידע נוסף המותאם עבורכם בצורה מקצועית ומותאמת פנו לדיאטנית קלינית ולרופא המטפל