המאמר נכתב על ידי דניאלה קאופמן
התזונה והשפעתה על מחלות מעי דלקתיות –
- שינוי הרכב אוכלוסיית החיידקים במעי – דפוסי אכילה מערביים כוללים צריכה גבוהה של שומן וסוכר הגורמים להחמרת הדלקת ולחוסר איזון חיידקי. דפוסי אכילה הכוללים צריכה גבוהה של סיבים תזונתיים הקיימים בפירות, דגנים מלאים, בירקות, אגוזים וקטניות קשורים עם אוכלוסיית חיידקים טובה והשפעה מגנה.
- השפעה על מערכת החיסון וחדירות המעי – נמצא כי תזונה עתירת שומן סוכר ורכיבי תזונה שמוספים למזון שאנו אוכלים כגון חומרים מתחלבים ומייצבים, עלולים לפגוע בדופן המעי ובכך לעודד תגובה חיסונית שאינה רצויה.
התזונה בחולים במחלות מעי דלקתיות מותאמת אישית ומשתנה בין מטופל ולמטופל לפי חומרת המחלה, אופן הטיפול, תוצאות בדיקות דם והדמיות, וכן טעמים, העדפות אישיות, סדר יום וברות אישית כגון צמחונות או טבעונות.
ייעוץ תזונתי יכול לסייע ב:
- התאמת תזונה להפחתת תסמינים;
- איזון ומניעת חסרים תזונתיים
- הכנה לפני ניתוחים
- סיוע בהתאוששות מניתוחים
- הפחתת דלקת במחלת קרוהן פעילה
תזונה להפחתת תסמינים בתקופת התלקחות
בזמן מחלה פעילה, מטופלים רבים מדווחים על אי סבילות ואי נוחות למזונות שונים. כל מטופל מגיב באופן שונה למזונות ומומלץ לפנות לייעוץ תזונתי על מנת להתאים את התזונה בהתאם למצב המטופל והמגבלות שלו.
מספר עקרונות מומלצים במהלך מחלה פעילה להפחתת התסמינים
- מומלץ להימנע משתייה מוגזת כגון קולה ולהעדיף מים וחליטות תה.
- מומלץ להקפיד על שתייה מרובה בשביל למנוע התייבשות.
- יש להעדיף מזון פחות חריף ומתובל.
- יש להגביל את תדירות הטיגון ולהעדיף מזון מאודה או מבושל.
- יש ללעוס היטב את המזון.
- מומלץ לאכול ארוחות קטנות הפזורות לאורך היום וללעוס היטב.
סיבים תזונתיים – כאשר המחלה הינה פעילה יש להפחית את הצריכה של הסיבים התזונתיים, בעיקר סיבים מסיסיים. הסיבים הללו, מגבירים את הלחץ על הדפנות של המעי ומגבירים את התנועתיות של המעי. סיבים אלו נמצאים בקטניות, ירקות, פירות ודגנים מלאים. מומלץ להעדיף צריכת מזונות אלו באמצעות מרק, ולהשתמש בשיטות כגון קילוף ובישול בשביל להפחית את כמות הסיבים.
מומלץ לקלף ולבשל את הירקות והפירות. ניתן להכין מרקי ירקות, ממרחי אגוזים ושקדים ומיצי פירות וירקות. במידה וידוע על היצרות, קיימת חשיבות רבה לייעוץ עם דיאטנית גסטרו מומחית בכדי להתאים את המרקם ואת כמות הסיבים שניתן לשלב בתפריט.
יש להימנע ממזונות שעלולים לגרום לחסימה כגון פופקורן, קליפות פירות הדר, גרעינים וזרעים, סברס, אפרסמון, גרגירי רימון, פירות בוסר וסלרי.
מקורות טובים לחלבון – בזמן מחלה פעילה הדרישות החלבוניות עולות. יש להקפיד על צריכה טובה של חלבון בכל ארוחה מרכזית. מקורות טובים לחלבונים – ביצים, דגים, גבינות (לפי מידת הסבילות), עוף וטופו.
לקטוז – בזמן מחלה פעילה כמות האנזים לקטאז, המפרק את סוכר החלב לקטוז, יורדת. מטופלים רבים מדווחים כי מוצרי חלב ניגרים גורמים להחרפת התסמינים. במצב זה, יש לצרוך גבינות קשות כגון גבינת תום, גאודה, בולגרית ופטה או יוגורט וחלב דלים בלקטוז.
ישנן דיאטות רבות הנפוצות בקרב החולים כגון, דיאטה חצי צמחונית, דיאטה פליאו אוטואימוני, דיאטות אלימינציה, טבעונות, דפ"מ (עזרה ומזור) , FODMAP, דיאטת CDED ודיאטות נוספות המבוססות על בדיקות דם לנוגדנים. אציין כי כל דיאטה יכולה לגרום לחסרים תזונתיים במידה והיא לא מבוצעת בצורה מאוזנת ולכן יש להיוועץ בדיאטנית להתאמת התפריט.
המרשתת עמוסה במידע ועצות בנוגע לשינויים תזונתיים לצורך סיוע לחולים במחלות מעי דלקתיות. הספרות מראה כי, הימנעות ממזונות שונים נפוצה יותר בחולי מחלות מעי דלקתיות מאשר באוכלוסייה הכללית. הימנעות שאינה מבוקרת עלולה לגרום לתת תזונה, חסרים תזונתיים וצריכה לא מאוזנת של אבות מזון ורכיבי תזונה.
אז מה בעצם מומלץ לאכול ?
העצות שניתנות הן בדרך כלל זהות לעצות שניתנות גם לאוכלוסייה הבריאה ומבוססות על התזונה הים תיכונית.
- מומלץ להימנע משתייה מוגזת כגון קולה ולהעדיף מים וחליטות תה
- מומלץ להקפיד על שתייה מרובה בשביל למנוע התייבשות
- יש להעדיף מזון פחות חריף ומתובל
- יש להגביל את תדירות הטיגון ולהעדיף מזון מאודה או מבושל
- יש ללעוס היטב את המזון
- מומלץ לאכול ארוחות קטנות הפזורות לאורך היום וללעוס היטב
- מומלץ להפחית ככל הניתן צריכת מזון מעובד ותעשייתי – סוכר, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח, חומרים מייצבים ותוספות מלאכותיות
- בזמן מחלה בהפוגה יש לצרוך כמות זהה של חלבון בדומה לשאר האוכלוסייה. מקורות איכותיים לחלבון – דגים,ביצים, גבינות ,טופו וקיטניות
- בכדי לשמור על צפיפות העצם יש לצרוך מספיק ויטמין D וסידן. מקורות טובים יכולים להיות מוצרי חלב כגון ריקוטה או צפתית, סרדינים וטחינה מלאה. צריכה מאוזנת של סידן וויטמין D עם שילוב של פעילות גופנית לשמירה על צפיפות עצם מפחיתה את הסיכון לאוסטאופורוזיס.
- יש לבדוק רמות ויטמינים ומינרלים באופן תדיר אחת לחצי שנה עד שנה במחלה בהפוגה.
- מומלץ להמשיך לצרוך תזונה בריאה ולהפחית ככל הניתן מזון מעובד ומתועש.
- גם במחלה פעילה וגם במחלה ברמיסיה יש לבדוק שלא נוצרים חסרים תזונתיים בגלל חוסר בספיגה או הימנעות יתר ממזונות מסוימים כגון מוצרי חלב, בשר או ירקות ופירות.
- יש לבדוק ויטמין D, B12, פיריטין ,חומצה פולית, אבץ ומגנזיום.
עודף משקל והשמנת יתר במחלות מעי דלקתיות
השמנה הינה הפרעה אשר קיימת בחולים במחלות מעי דלקתיות. השמנה עשויה להשפיע על המורכבות הכירורגית ועל התחלואה של מחלות המעי. יש לציין כי השמנה אינה שוללת תת-תזונה.
המלצות:
- תהליך של ירידה במשקל מומלץ בזמן הפוגה בלבד. בזמן התלקחות של המחלה, דיאטה מגבילה עלולה לגרום לדלדול במסת העצם ואינה מומלצת.
- פעילות גופנית – מומלץ לשלב אימוני סיבולת, לדוגמה: הליכות, רכיבה על אופניים או ריקוד. מומלץ על אימון סיבולת ואימון התנגדות (לכל הפחות 30 דקות בשבוע), בכל חולי IBD עם צריכה מספקת של חלבון לשמירה על מסת שריר תקינה.
- בחולים עם ירידה במסת שריר יש להתייעץ עם מאמן לבניית תכנית אימונים.
הריון ומחלות מעי דלקתיות
- בחולות IBD בהריון, יש לעקוב באופן שוטף אחרי רמות ברזל וחומצה פולית, ובמקרה של חסרים, יש להוסיף ברזל או חומצה פולית
- בחולות IBD בהנקה יש לעקוב באופן סדיר אחר ערכים תזונתיים
בכדי להפחית סיכון להופעת מחלות מעי דלקתיות, מומלצת תזונה:
- עשירה בחומצות שומן מסוג אומגה 3 (דג סלמון, הרינג, טונה, אגוזי מלך, זרעי פשתן, זרעי צ’יה, שמן פשתן, פולי סויה טופו, ביצה) ודלה באומגה 6 (שמן סויה ושמן תירס או שמן חריע המצויים לרוב במזון מהיר ובמזונות מתועשים)
- עשירה בפירות וירקות על שלל צורות עיבודן השונות
- רצוי להפחית ככל הניתן בצריכת מזון מעובד ותעשייתי (עתיר שומן וסוכר ועתיר משמרים, צבעי מאכל ומייצבים)
- רצוי להפחית צריכת מזונות ומשקאות המכילים מתחלבים (רטבים קנויים, מזון מהיר, מרגרינה, גלידות, עוגות, עוגיות, חטיפים, ממתקים)
- הנקה וחשיפה לבעלי חיים בילדות נמצאו כבעלי השפעה חיובית ומגינה מפני מחלות מעי דלקתיות